(1) Facturarea energiei electrice furnizate la locul de consum al clientului final se realizează de către furnizor pe baza consumului de energie electrică aferent perioadei de facturare şi a preţului de furnizare prevăzut în contract (CCF), valabil în perioada de facturare şi, după caz, pe baza altor mărimi utilizate la facturare, conform reglementărilor specifice.
(2) Procesul de facturare a energiei electrice constă în următoarele activităţi:
(3) Factura pentru energia electrică furnizată la locul de consum al clientului final se emite de către furnizor pentru fiecare perioadă de facturare şi în intervalul de timp care sunt prevăzute prin contractul de furnizare a energiei electrice (CCF).
(4) Perioada de facturare este fixă, stabilita de părți si prevăzută în contractul de furnizare.
(5) Factura pentru energia electrică furnizată se emite după fiecare perioadă de facturare.
(6) Intervalul de timp în care se emite factura, prevăzut în contract, poate fi modificat cu notificarea prealabilă a clientului final.
(7) În factura emisă clientului final de către furnizor conform contractului (CCF), suplimentar faţă de contravaloarea consumului de energie electrică se adaugă şi costurile de transport si distributie,
contravaloarea certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, a accizei, a TVA, precum şi a altor taxe şi impozite prezente sau viitoare, stabilite în conformitate cu prevederile actelor normative aplicabile.
(8) Furnizorul determină valoarea facturii pentru energia electrică consumată pe baza mărimilor măsurate sau estimate conform reglementărilor şi pe baza tarifului/preţului prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice.
(9) Furnizorul emite factura reprezentând contravaloarea consumului de energie electrică pentru fiecare loc de consum al clientului final sau, cu acordul părţilor, în cazul în care clientul final are mai multe locuri de consum, pentru toate locurile sale de consum pentru care a încheiat contract de furnizare cu respectivul furnizor, după fiecare perioadă de facturare stabilită conform contractului de furnizare a energiei electrice.
(10) Pentru determinarea cantităţii de energie electrică furnizate clientului final în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat, OR (operatorul de rețea) la care este racordat locul de consum al clientului final are obligaţia să efectueze citirea indexului grupului de măsurare. Pentru perioadele de facturare in care nu se citeste indexul contorului de catre reprezentantul OR, factura se emite pe baza consumului de energie electrica activa determinat conform prevederilor contractului..
(11) În cazul contoarelor inteligente, furnizorii au obligaţia de a factura consumul real de energie electrică pe baza datelor de măsurare colectate de SMI şi pentru care OR asigură accesul la aceste date, în conformitate cu reglementările specifice aprobate de ANRE.
(12) Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR, în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat, poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 6 luni.
(13) În cazul prosumatorilor, periodicitatea de citire a indexului contorului în vederea facturării pe baza consumului de energie electrică măsurat este o lună calendaristică.
(14) În cazul în care intervalul de citire de către OR a indexului grupului de măsurare este mai mare decât perioada de facturare prevăzută în contractul de furnizare a energiei electrice, facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale OR se realizează, succesiv:
(15) În situaţiile prevăzute la pct. (14) din acest capitol, regularizarea consumului de energie electrică corespunzător valorilor citite se efectuează în prima factură emisă după citirea indexului grupului de măsurare de către OR.
(16) Intervalul de timp în care clientul final poate transmite indexul autocitit sunt ultimele 5 zile din luna (de ex. 26-31, sau 25-30 ale lunii).
(17) Factura emisa de furnizor se transmite clientului in conformitate cu prevederile Contractului de furnizare.. In cazul in care comunicarea se face prin adresa de email si aceasta devine nefunctionala sau indisponibila, consumatorul are obligatia de a anunta furnizorului noua adresa de email la care urmeaza sa fie trimise facturile. Lipsa unei adrese de email functionale nu exonereaza consumatorul de la plata facturilor emise. La cererea expres a consumatorului, factura poate fi transmisa si prin fax sau serviciul postal.
(18) Factura emisa de furnizor in temeiul contractului se achita de catre client pana la data scadentei, stabilita prin contract si mentionata pe factura. Plata se considera efectuata la data inregistrarii acesteia in extrasul de cont al furnizorului.
(19) Plata facturii se poate face prin oricare dintre modalitatile de plata inscrise pe fiecare factura.
(20) În cazul furnizarii enegiei electrice in baza unui contract incheiat pe piata concurentiala, pentru neachitarea de catre clientul final in termenul scadent prevazut in contractul de furnizare a energiei electrice a facturii reprezentand contravaloarea consumului de energie electrica furnizorul are dreptul sa aplice penalitati de intarziere specificate in contract pentru intarziere in efectuarea platii, in termenul si in conditiile prevazute in contractul de furnizare a energiei electrice, sa solicite constituirea/actualizarea/reconstituirea garantiei financiare, in conformitate cu Procedura privind regimul garantiilor financiare constituite de catre clientii finali la dispozitia furnizorilor de energie electrica in vigoare.
(21) În cazul în care clientul final (CF) contestă valoarea unei facturi şi comunică acest fapt furnizorului în termen de 30 de zile de la data emiterii acesteia, furnizorul este obligat să analizeze temeinicia plângerii şi să comunice CF rezultatul analizei în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia, indiferent dacă factura a fost sau nu a fost plătită de către CF. În cazul în care soluţionarea plângerii implică verificarea datelor măsurate, termenul de 5 zile lucrătoare se prelungeşte cu intervalul de timp dintre ziua în care furnizorul comunică ORsolicitarea de verificare a datelor contestate şi ziua în care furnizorul transmite CF răspunsul primit de la OR; OR este obligat să răspundă la o astfel de solicitare în termenul prevăzut în standardul de performanţă pentru serviciul de reţea, în vigoare, cu condiţia înştiinţării CF prin intermediul furnizorului, în scris, asupra acestui aspect, în termenul iniţial de 5 zile lucrătoare. Furnizorul comunică OM solicitarea de verificare a datelor contestate conform prevederilor din cap. 4.6. pct (8), (respectiv art. 13 alin. (4) din standardul de performanţă), iar rezultatul analizei este comunicat CF prin intermediul furnizorului în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii acestuia de la OR.
(22) În situaţia în care furnizorul constată, în urma analizării plângerii/primirii răspunsului de la OR, că respectiva plângere nu este întemeiată, comunică CF acest lucru, în termenele prevăzute la pct. (21) din acest capitol, iar CF este obligat să efectueze plata facturii.
(23) În situaţia în care furnizorul constată, în urma analizării plângerii/primirii răspunsului de la OR, că respectiva plângere este întemeiată, anulează factura respectivă şi emite o nouă factură, cu decalarea corespunzătoare a termenului de plată. Furnizorul comunică CF rezultatul final în termenele prevăzute la pct. (21) din acest capitol).
(24) În situaţia prevăzută la pct. (22) din acest capitol, dacă CF achită factura, dar se dovedeşte ulterior efectuării plăţii că suma facturată a fost mai mare decât cea corect calculată, plângerea fiind întemeiată, furnizorul restituie CF sau, după caz, compensează în contul facturilor următoare diferenţa dintre suma încasată şi cea corect calculată, inclusiv dobânzi penalizatoare calculate pentru suma încasată necuvenit, egale cu nivelul dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract pentru neplata la termen de către CF a facturilor de energie electrică, conform prevederilor legale în vigoare.
(25) Chiar daca exista obiectiuni, divergente, nelamuriri partiale, Clientul este obligat sa achite cuantumul necontestat in termenul prevazut la pct. (18) din acest capitol.
(26) În cazul refacerii facturii lunare, daca se depaseste scadenta prevazuta contractual, termenul scadentei acestei facturi se prelungeste cu 2 zile calendaristice. In cazul in care Vanzatorul constata ca obiectiunile Cumparatorului nu au fost justificate, scadenta facturii lunare ramane cea prevazuta contractual, clauzele privitoare la penalitati devenind incidente.
(27) Orice plata in plus se va considera avans pentru livrarile de energie aferente lunii urmatoare.
(28) Incetarea contractului de furnizare de furnizare inainte de stabilirea contravalorii certificatelor verzi de catre ANRE si emiterea facturii aferente regularizarii nu exonereaza partile contractante de obligatiile financiare generate de regularizarea acestora.
(29) Factura de regularizare a certificatelor verzi are acelasi regim cu facturile de energie electrica si aceleasi termene de plata.
(30) Furnizorul va putea emite facturi conexe serviciului de furnizare a energiei electrice in cazul prestarii unor servicii complementare, solicitate expres de consumator, la tarifele reglementate de ANRE (ex: citiri/deconectari/reconectari la cererea consumatorului etc.).
(31) Daca, la incetarea contractului, furnizorul datoreaza clientului sume rezultate din derularea contractului, acestea se returneaza clientului de catre furnizor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la emiterea facturii cu decontul final.
(32) Energia electrica reactiva inregistrata in punctul de delimitare se va plati de catre client in conformitate cu prevederile Ordinul ANRE nr. 33/2014 modificat prin Ordinul ANRE nr. 76/2016, respectiv prin Ordinul ANRE nr. 218/2019.
(33) În termen de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare a energiei electrice, furnizorul are obligaţia de a transmite clientului final factura cu decontul final de regularizare a obligaţiilor de plată ori factura estimată pentru ultimul consum de energie electrică, în cazul în care clientul final nu asigură OR accesul la contor, cu excepţia regularizării contravalorii certificatelor verzi.
(34) După încetarea contractului de furnizare a energiei electrice, factura de regularizare a contravalorii certificatelor verzi se comunică de către furnizor clientului final în termenele şi condiţiile prevăzute de actele normative aplicabile în vigoare.
(35) În situaţia în care decontul final de regularizare prevăzut la pct. (33) din acest capitol şi factura de regularizare a contravalorii certificatelor verzi prevăzută la pct. (34) din acest capitol conţin un sold pozitiv, clientul final are obligaţia să achite contravaloarea acestora până la termenul scadent.
(36) În situaţia în care decontul final de regularizare prevăzut la pct. (33) din acest capitol şi factura de regularizare a contravalorii certificatelor verzi prevăzută la pct. (34) din acest capitol) conţin un sold negativ, furnizorul are obligaţia să returneze clientului final sumele datorate, în condiţiile stabilite prin contract, în termen de maximum 15 zile de la data emiterii acestora.
(1) Facturarea gazelor naturale furnizate la locul de consum al clientului final se realizează de către furnizor pe baza consumului de gaze naturale. exprimat in unitati de energie, aferent perioadei de facturare şi a preţului de furnizare prevăzut în contract (CCF), valabil în perioada de facturare şi, după caz, pe baza altor mărimi utilizate la facturare, conform reglementărilor specifice.
(2) Contravaloarea consumului de gaze naturale din factura emisa de furnizor, in temeiul CCF, se calculeaza pe baza pretului de gaze naturale, respectiv a pretului de rezervare capacitate (daca e cazul) stabilite prin contract, conform algoritmului prevazut de reglementarile in vigoare, aplicabil corespunzator perioadei de consum facturate, precum şi a altor taxe şi impozite prezente sau viitoare, stabilite în conformitate cu prevederile actelor normative aplicabile.
(3) Procesul de facturare a gazelor naturale constă în următoarele activităţi:
(4) Factura pentru gaze naturale furnizate la locul de consum al clientului final se emite de către furnizor pentru fiecare perioadă de facturare şi în intervalul de timp care sunt prevăzute prin contractul de furnizare a gazelor naturale.
(5) Perioada de facturare este fixă, stabilita de părți si prevăzută în contractul de furnizare.
(6) Intervalul de timp în care se emite factura, prevăzut în contract, poate fi modificat cu notificarea prealabilă a clientului final.
(7) Furnizorul determină valoarea facturii pentru gaze naturale consumată pe baza mărimilor măsurate sau estimate conform reglementărilor şi pe baza tarifului/preţului prevăzut în contractul de furnizare a gazelor naturale.
(8) Furnizorul emite factura reprezentând contravaloarea consumului de gaze naturale pentru fiecare loc de consum al clientului final sau, cu acordul părţilor, în cazul în care clientul final are mai multe locuri de consum, pentru toate locurile sale de consum pentru care a încheiat contract de furnizare cu respectivul furnizor, după fiecare perioadă de facturare stabilită conform contractului de furnizare a gazelor naturale.
(9) Pentru determinarea cantităţii de gaze naturale furnizate clientului final în vederea emiterii facturii pe baza consumului de gaze naturale efectiv realizat, OR (operatorul de rețea) la care este racordat locul de consum al clientului final are obligaţia să efectueze citirea indexului grupului de măsurare.
(10) În cazul contoarelor inteligente, furnizorii au obligaţia de a factura consumul real de gaze naturale pe baza datelor de măsurare colectate de SMI şi pentru care OR asigură accesul la aceste date, în conformitate cu reglementările specifice aprobate de ANRE.
(11) Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR, în vederea emiterii facturii pe baza consumului de gaze naturale efectiv realizat, poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 3 luni in cazul clientului casnic sau 6 luni in cazul clientului noncasnic Conform OUG 26/2016
(12) În cazul în care intervalul de citire de către OR a indexului grupului de măsurare este mai mare decât perioada de facturare prevăzută în contractul de furnizare a gazelor naturale, facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale OR se realizează, succesiv:
(13) În situaţiile prevăzute la pct. (12) din acest capitol, regularizarea consumului de gaze naturale corespunzător valorilor citite se efectuează în prima factură emisă după citirea indexului grupului de măsurare de către OR.
(14) Intervalul de timp în care clientul final poate transmite indexul autocitit sunt ultimele 5 zile din luna (de ex. 26-31, sau 25-30 ale lunii).
(15) Factura emisa de furnizor se transmite clientului in conformitate cu prevederile Contractului de furnizare. In cazul in care comunicarea se face prin adresa de email si aceasta devine nefunctionala sau indisponibila, consumatorul are obligatia de a anunta furnizorului noua adresa de email la care urmeaza sa fie trimise facturile. Lipsa unei adrese de email functionale nu exonereaza consumatorul de la plata facturilor emise. La cererea expres a consumatorului, factura poate fi transmisa si prin fax sau serviciul postal.
(16) Factura emisa de furnizor in temeiul contractului se achita de catre client pana la data scadentei, stabilita prin contract si mentionata pe factura. Plata se considera efectuata la data inregistrarii acesteia in extrasul de cont al furnizorului.
(17) Plata facturii se poate face prin oricare dintre modalitatile de plata inscrise pe fiecare factura.
(18) În cazul furnizarii gazelor naturale in baza unui contract incheiat pe piata concurentiala, pentru neachitarea de catre clientul final in termenul scadent prevazut in contractul de furnizare a gazelor naturale a facturii reprezentand contravaloarea consumului de gaze naturale furnizorul are dreptul sa aplice penalitati de intarziere specificate in contract pentru intarziere in efectuarea platii, in termenul si in conditiile prevazute in contractul de furnizare a gazelor naturale, sa solicite constituirea/actualizarea/reconstituirea garantiei financiare, in conformitate cu prevederile prezentului CGF.
(19) În cazul în care clientul final (CF) contestă valoarea unei facturi şi comunică acest fapt furnizorului în termen de 30 de zile de la data emiterii acesteia, furnizorul este obligat să analizeze temeinicia plângerii şi să comunice CF rezultatul analizei în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia, indiferent dacă factura a fost sau nu a fost plătită de către CF. În cazul în care soluţionarea plângerii implică verificarea datelor măsurate, termenul de 5 zile lucrătoare se prelungeşte cu intervalul de timp dintre ziua în care furnizorul comunică OR solicitarea de verificare a datelor contestate şi ziua în care furnizorul transmite CF răspunsul primit de la OR; OR este obligat să răspundă la o astfel de solicitare în termenul prevăzut în standardul de performanţă pentru serviciul de reţea, în vigoare, cu condiţia înştiinţării CF prin intermediul furnizorului, în scris, asupra acestui aspect, în termenul iniţial de 5 zile lucrătoare. Furnizorul comunică OR solicitarea de verificare a datelor contestate conform prevederilor din cap. 4.6. pct. (8), iar rezultatul analizei este comunicat CF prin intermediul furnizorului în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii acestuia de la OR.
(20) În situaţia în care furnizorul constată, în urma analizării plângerii/primirii răspunsului de la OR, că respectiva plângere nu este întemeiată, comunică CF acest lucru, în termenele prevăzute la pct. (19) din acest capitol, iar CF este obligat să efectueze plata facturii.
(21) În situaţia în care furnizorul constată, în urma analizării plângerii/primirii răspunsului de la OR, că respectiva plângere este întemeiată, anulează factura respectivă şi emite o nouă factură, cu decalarea corespunzătoare a termenului de plată. Furnizorul comunică CF rezultatul final în termenele prevăzute la pct. (19) din acest capitol).
(22) În situaţia prevăzută la pct. (19) din acest capitol, dacă CF achită factura, dar se dovedeşte ulterior efectuării plăţii că suma facturată a fost mai mare decât cea corect calculată, plângerea fiind întemeiată, furnizorul restituie CF sau, după caz, compensează în contul facturilor următoare diferenţa dintre suma încasată şi cea corect calculată, inclusiv dobânzi penalizatoare calculate pentru suma încasată necuvenit, egale cu nivelul dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract pentru neplata la termen de către CF a facturilor de gaze naturale, conform prevederilor legale în vigoare.
(23) Chiar daca exista obiectiuni, divergente, nelamuriri partiale, Consumatorul este obligat sa achite cuantumul necontestat in termenul prevazut la pct. (16) din acest capitol.
(24) În cazul refacerii facturii lunare, daca se depaseste scadenta prevazuta contractual, termenul scadentei acestei facturi se prelungeste cu 2 zile calendaristice. In cazul in care Vanzatorul constata ca obiectiunile Cumparatorului nu au fost justificate, scadenta facturii lunare ramane cea prevazuta contractual, clauzele privitoare la penalitati devenind incidente.
(25) Orice plata in plus se va considera avans pentru livrarile de gaze naturale aferente lunii urmatoare.
(26) Furnizorul va putea emite facturi conexe serviciului de furnizare a gazelor naturale in cazul prestarii unor servicii complementare, solicitate expres de consumator, la tarifele reglementate de ANRE (ex: citiri / deconectari / reconectari la cererea consumatorului etc.).
(27) Daca, la incetarea contractului, furnizorul datoreaza clientului sume rezultate din derularea contractului, acestea se returneaza clientului de catre furnizor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la emiterea facturii cu decontul final.
(28) În termen de maximum 42 de zile de la încetarea contractului de furnizare a gazelor naturale, furnizorul are obligaţia de a transmite clientului final factura cu decontul final de regularizare a obligaţiilor de plată ori factura estimată pentru ultimul consum de gaze naturale, în cazul în care clientul final nu asigură OR accesul la contor.
(29) În situaţia în care decontul final de regularizare prevăzut la pct. (28) din acest capitol conţin un sold pozitiv, clientul final are obligaţia să achite contravaloarea acestora până la termenul scadent.
(30) În situaţia în care decontul final de regularizare prevăzut la pct. (28) din acest capitolconţin un sold negativ, furnizorul are obligaţia să returneze clientului final sumele datorate, în condiţiile stabilite prin contract, în termen de maximum 15 zile de la data emiterii acestora.